Astrid Sijbers (57): ‘Bijzonder dat ik onderdeel mag zijn van 100 jaar toneel in Loil’

Astrid Sijbers - Bloesems Toneel - Even voorstellen

Categorie: Toneel

16 januari 2023

Toneelvereniging Amicitia bestaat 100 jaar. Om dit te vieren, spelen we in maart en april 2023 drie keer de jubileumvoorstelling Bloesems. Het blijspel wordt dit keer niet alleen uitgevoerd door de vaste toneelgroep. Er staat ook een aantal oud-spelers en debutanten op het podium. Astrid Sijbers (57) was maar drie jaar lid van Amicitia en vindt het bijzonder dat ze nu weer is gevraagd. In een kort interview stellen we haar graag voor!

Wanneer was je lid van Amicitia? En hoe lang?

“We wonen sinds 2000 in Didam en een paar jaar later ben ik lid geworden van de toneelvereniging. Ik deed in die tijd veel straattheater en samen met Rob (Balduk) de Gruwel- en Sjonnie en Anita-avonden bij Dieckse Heeren. Rob was ook degene die me voor het Loilse toneel vroeg. Ik heb in drie voorstellingen meegespeeld. Mijn werk en studie vroegen echter ook veel tijd. Daarbij ben ik niet zo erg van de verplichtingen, maar meer van de korte projectjes. Ik ben daarom vrij snel weer gestopt bij Amicitia.”

Hoe kijk je terug op die tijd?

“Ik herinner me de onderlinge gezelligheid en warmte. De sfeer was heel erg gemoedelijk, maar we hielden met elkaar wel de focus om er een mooie voorstelling van te maken. Daarbij vond en vind ik toneel heel erg leuk en ging ik dus altijd met plezier naar de oefenavonden en voorstellingen. Ik zit in het gehandicaptenwerk en heb ook heel lang toneelstukken op die doelgroep geschreven, die dan in het Musiater werden opgevoerd.”

Aan welke voorstelling heb je de mooiste herinneringen?

“Ik houd van een beetje excentrieke rollen en de eerste keer dat ik bij Amicitia op het podium stond, speelde ik een directrice in een bejaardenhuis die alcoholist was. Wat de titel was van dat stuk, weet ik niet meer, maar het was een geweldig stuk. Dat kwam vooral door die rol, maar ook door de saamhorigheid op het toneel en het enthousiasme van het publiek in de zaal. Die mensen waren echt een avondje uit.”

Was je meteen enthousiast toen ze je vroegen om voor het jubileum nog één keer het podium te betreden?

“Ik vond het erg bijzonder dat ze me hiervoor vroegen. Toen ze me belden, vond ik het een hele eer. Ik heb er dan ook niet over na hoeven denken of ik mee wilde doen. Ik zei meteen ‘gaaf!’. Het is toch uniek dat in Loil het toneel al 100 jaar bestaat en de muziek zelfs 110 jaar en dat ik dan mee mag spelen in de jubileumvoorstelling.”

Welke rol(len) speel je in het blijspel Bloesems?

“Ik ben Doortje de souvenirverkoopster uit Amsterdam. Een rol die echt bij me past. In het stuk word ik verliefd op Gradus van het Oranjecomité uit Loil. Met hem trouw ik ook in de voorstelling. In een bruidsboetiek in de omgeving mag ik hiervoor binnenkort zelfs een bruidsjurk uitzoeken, die ik draag op het toneel.”

Meer nieuws van Amicitia

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt Loil grotendeels in teken van muziek en kinderfestival Op zaterdag 29 en zondag 30 juni is er weer onze...