Vincent Scholten (59): ‘Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n toneelspeler’

Vincent Scholten - Bloesems Toneel - Even voorstellen

Categorie: Toneel

16 januari 2023

Toneelvereniging Amicitia bestaat 100 jaar. Om dit te vieren, spelen we in maart en april 2023 drie keer de jubileumvoorstelling Bloesems. Het blijspel wordt dit keer niet alleen uitgevoerd door de vaste toneelgroep. Er staat ook een aantal oud-spelers en debutanten op het podium. Zo’n veertig jaar geleden speelde Vincent Scholten (59) een paar keer mee. In een kort interview stellen we hem graag voor!

Wanneer was je lid van Amicitia? En hoe lang?

“Dat moet tussen de 35 en 40 jaar geleden zijn. Ik weet het niet precies meer. Ook niet hoe vaak ik heb meegespeeld, ik denk drie of vier keer. Ze hadden toen een mannentekort. Dat was de reden dat mijn zus Rosalien Branderhorst me voor het toneel vroeg. Ik was eigenlijk helemaal niet zo’n toneelspeler, maar ik wilde wel graag wat voor de gemeenschap doen. Op een gegeven moment werd het echter teveel. Ik zat in de trainerswereld en voetballerij, was druk met mijn werk en net getrouwd. Dat deed me besluiten om toch maar weer te stoppen met toneel.”

Hoe kijk je terug op die tijd?

“Het was wel leuk, maar zoals gezegd ben ik van nature geen toneelspeler. Ik vond het bovendien lastig om mijn teksten te onthouden en dan moest ik ook nog vaak spelen met iemand die veel improviseerde. Dat maakte het nog eens extra lastig. We hebben daardoor wel vaak dubbel gelegen, dat maakte het ook wel weer een mooie tijd.”

Aan welke voorstelling heb je de mooiste herinneringen?

“Dat weet ik echt niet meer, daar is de periode tekort voor geweest. Volgens mij heb ik een keer een schooljongetje, politieagent en rechercheur gespeeld, maar vraag me niet in welke voorstellingen. In die periode speelde ik onder andere met Marion de Kinkelder-Berendsen, Martin Tiemessen en mijn zus. Toen ik stopte, begon Rob Balduk, weet ik ook nog.”

Was je meteen enthousiast toen ze je vroegen om voor het jubileum nog één keer het podium te betreden?

“Ik was zeker enthousiast, vooral omdat de voorstelling in het kader van het 100-jarig bestaan van de vereniging wordt opgevoerd. Daar wilde ik graag deel van uitmaken en bovendien vind ik het nog steeds leuk om iets voor de dorpsgemeenschap te doen. Ik doe niet mee omdat Rosalien het weer vroeg, haha. Gelukkig heb ik niet zoveel tekst in de voorstelling, ik hoef maar in één scène wat te zeggen. Verder sta ik in twee scènes alleen als figurant op het podium.”

Welke rol(len) speel je in het blijspel Bloesems?

“Ik ben de homofiele kolonel. Als de koningin in het dorp kom, doe ik daarvoor de veiligheidsinspectie. Verder zing ik mee in het liedje De Bom van Doe Maar. Ik zing alleen ‘Voordat de bom valt’ terwijl ik op zoek ben naar bommen en granaten.”

Meer nieuws van Amicitia

Kids Festival 2024

Kids Festival 2024

Sfeermarkt Loil deels in teken van kinderfestival LOIL - De Sfeermarkt Loil staat dit jaar deels in het teken van...

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt 2024

Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 12:50 uur. Sfeermarkt Loil grotendeels in teken van muziek en kinderfestival...