Diny Donkers (80) maakt haar rentree op het podium

Diny Donkers - Bloesems Toneel - Even voorstellen

Categorie: Toneel

29 december 2022

Toneelvereniging Amicitia bestaat 100 jaar. Om dit te vieren, spelen we in maart en april 2023 drie keer de jubileumvoorstelling Bloesems. Het blijspel wordt dit keer niet alleen uitgevoerd door de vaste toneelgroep. Er staat ook een aantal oud-spelers en debutanten op het podium. Oud-speelster Diny Donkers maakt op haar tachtigste haar rentree voor Amicitia. In een kort interview stellen we haar graag voor!

Wanneer was je lid van Amicitia? En hoe lang?

“Het is al heel lang geleden dat ik lid was van Amicitia. Ik weet het niet meer precies, maar het is minstens veertig jaar geleden. Ik heb twee keer meegespeeld in een voorstelling. Toen ik met de repetities voor de derde voorstelling bezig was, moest ik door privéomstandigheden noodgedwongen stoppen. Dat was heel erg jammer. Ik vond toneelspelen geweldig en deed dat thuis en bij de gidsen al. Bij de scouting voerden we in die tijd vaak een toneelstukje op en deden we veel aan improvisatie.”

Hoe kijk je terug op die tijd?

“Het was een leuke tijd, heel gezellig, ondanks dat het maar kort was. Als de omstandigheden het thuis hadden toegelaten, was ik ook zeker langer doorgegaan. Ik speelde in die dagen onder andere met Jan Schuurman, Annie en Willemien Wiendels, Geert Otten en Ton Bolder. Dat was een mooie groep.”

Aan welke voorstelling heb je de mooiste herinneringen?

“Eerlijk gezegd weet ik helemaal niet meer welke voorstellingen en rollen ik heb gespeeld. Ik heb nog gezocht naar oude toneelboekjes, maar die kon ik niet meer vinden. Volgens mij heb ik wel een keer een chique dame gespeeld. Daar heb ik nog vage herinneringen aan, maar meer ook niet.”

Was je meteen enthousiast toen ze je vroegen om voor de jubileumvoorstelling van Amicitia nog een keer het podium te betreden?

“Ik vond het heel leuk dat Sabine Bolder me belde. Toch hield ik ook een beetje de boot af, omdat ik dacht dat ik dat niet meer kon. Ik word ouder en daardoor is het lastiger om teksten te onthouden. Bovendien gaan mijn ogen achteruit, wat het lezen moeilijker maakt.  Maar Sabine zei meteen ‘we vinden wel een rolletje voor je, zodat je toch mee kunt doen’. Dus heb ik het toch gedaan.”

Welke rol(len) speel je in het blijspel Bloesems?

“Ze hebben mij de rol van Grada gegeven en ik sta samen met de dames Bakker, gespeeld door Annie en Willemien, op het podium. We hebben een paar zinnetjes tekst, in het begin en midden van het stuk, maar we zitten wel geregeld op het toneel. Achteraf gezien ben ik blij dat Sabine heeft doorgezet. Mijn eerste indrukken zijn geweldig, het is ontzettend gezellig. Dat smaakt naar meer. Als ik zo blijf, zoals ik nu ben, wil ik misschien nog wel een keer als figurant meedoen.”

Meer nieuws van Amicitia

Uitslag loterij 2023

Uitslag loterij 2023

De uitslag van de loterij is bekend! Bekijk hieronder of je één van de winnende loten hebt. Neem contact op met...

Kids Festival 2023

Kids Festival 2023

Sfeermarkt Loil grotendeels in teken van kinderfestival LOIL - De Sfeermarkt Loil staat dit jaar grotendeels in het...