Oud-speelster Diede Balduk (28) na zes jaar weer terug op het podium

Diede Balduk - Bloesems Toneel - Even voorstellen

Categorie: Toneel

29 december 2022

Toneelvereniging Amicitia bestaat 100 jaar. Om dit te vieren, spelen we in maart en april 2023 drie keer de jubileumvoorstelling Bloesems. Het blijspel wordt dit keer niet alleen uitgevoerd door de vaste toneelgroep. Er staat ook een aantal oud-spelers en debutanten op het podium. Oud-speelster Diede Balduk stond zes jaar geleden voor het laatst op het podium. In een kort interview stellen we haar graag voor!

Wanneer was je lid van Amicitia? En hoe lang?

“Ik ben bij de jeugd begonnen toen ik 9 was en heb dertien keer meegedaan. De laatste keer was tijdens mijn twaalf en een halfjarig lidmaatschap. Tijdens de huldiging kreeg ik in plaats van bloemen een doosje Tonino, haha. Ik ben daarna gestopt met toneelspelen, omdat ik de repetities niet meer kon combineren met mijn afstuderen en werk.”

Hoe kijk je terug op die tijd?

“Met veel plezier. Het was een hele leuke tijd. Ook aan de periode die ik in de jeugd speelde, heb ik veel mooie herinneringen. We hadden toen nog twee jeugdgroepen. Het is zo jammer dat er nu geen jeugdgroep meer is. Ik heb als kind heel veel aan toneel gehad, waar ik nu nog profijt van heb. Je wordt er veel vrijer van en als je toneel hebt gespeeld is het makkelijker om voor een groep te staan.”

Aan welke voorstelling heb je de mooiste herinneringen?

“Bij de volwassenen vond ik ‘Gekkenhuis in het ziekenhuis’ de leukste voorstelling. Dat stuk was heel grappig. Ik speelde toen één van de zusters, een grote rol. In de jeugd speelden we een jaar losse sketches uit Toren C. Dat was onder andere met mijn broer Chiel en Charlotte Jansen, weet ik nog. Daar heeft het publiek heel hard om gelachen, al hadden wij dat toen allemaal niet zo door.”

Was je meteen enthousiast toen ze je vroegen om voor de jubileumvoorstelling van Amicitia het podium nog één keer te betreden?

“Zeker! Daar hoefde ik niet over na te denken. Ik heb in 2021 ook aan het openluchtspel ‘Nooit meer’ in Loil meegedaan. Dan rol je er weer een beetje in. Niet lang daarna heeft Sabine me gevraagd om mee te doen aan de jubileumvoorstelling van Amicitia. Toen was net het idee ontstaan om die samen met oud-spelers op te voeren.”

Welke rol(len) speel je in het blijspel Bloesems?

“Ik heb twee kleine rolletjes. In Amsterdam, waar het stuk zich deels afspeelt, ben ik een agent. Verder speel ik samen met Cindy van Iersel de rol van de roddeltantes Nel en Truus uit Loil. Ik ben Nel. Net voor kerst repeteren we weer.”

Meer nieuws van Amicitia

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt Loil grotendeels in teken van muziek en kinderfestival Op zaterdag 29 en zondag 30 juni is er weer onze...