Draaiende grachtenpanden en boot op podium jubilerend Amicitia

Decorgroep - Amicitia Loil - Montferland

Categorie: Toneel

20 februari 2023

LOIL – Amicitia pakt flink uit tijdens haar jubileumvoorstellingen. Voor het 100-jarig bestaan van de toneelvereniging is niet alleen de cast uitgebreid met oud-spelers, debutanten en muzikanten. Ook het decor ondergaat een metamorfose. Onder aanvoering van Edwin van Onna wordt er gebouwd aan spectaculaire decorstukken en bijzondere rekwisieten.

Geen opgespannen doeken meer en gordijnen die open en dicht gaan, maar snel inwisselbare decorstukken om het tempo in de voorstelling te houden. “De Amsterdamse grachtenpanden worden zo gebouwd dat ze binnen tien seconden inwisselbaar zijn voor een compleet andere omgeving”, vertelt Edwin van Onna, die voor de creatieve ideeën zorgt. “Het decor bestaan uit vier onderdelen, waarvan er drie kunnen draaien. De achterkanten zijn wit, waarop we diverse afbeeldingen kunnen projecteren.”

Bloesemboom
Slechts één onderdeel heeft een vaste plek op het podium. “Dat is de bloesemboom, die je ook op onze posters ziet en naar de titel van de voorstelling verwijst”, zegt bouwer Tonnie Diesvelt. “We zijn nog wel op zoek naar een boom of takken en andere materialen, waar we een boom van kunnen maken. Op dit moment wordt er op verschillende plekken gesnoeid, dus dat moet wel lukken.”

Naast de drie grachtenpanden, die als decor dienen als het blijspel Bloesems zich in Amsterdam afspeelt, spelen de tonelisten onder andere ook in een politiebureau, huiskamer, postkantoor en op een kerk- en schoolplein. Edwin van Onna: “Er zijn 21 decorwisselingen, waarbij sommige decors een aantal keren terugkomen. Op één moment maken we bovendien gebruik van de kerk en het publiek als decor.”

Danskooi en boot
Verder wordt er gebouwd aan diverse rekwisieten, die op het podium terugkomen. Zo maakt een echte boot onderdeel uit van het spel. “Een behoorlijk ding, want er moeten acht mensen in”, vertelt Rudy van Onna. “In de voorstelling dient hij als rondvaartboot in de Amsterdamse grachten. Om de hoofdstad te verbeelden, bouw ik bovendien een souvenirkraampje, lantaarns, Amsterdammertjes en een danskooi. De voormalige club iT komt namelijk ook voor in de voorstelling.”

Ook maakt de bouwgroep een steigerconstructie voor op het podium, waarop de muzikanten van Orgelgeschut kunnen zitten. “Zo is de muziek eveneens onderdeel van het decor”, zegt Edwin van Onna. “We zijn verder nog op zoek naar foto’s en films van Loil in de jaren ’80 en ’90. Die hopen we via de Oudheidkundige Vereniging Didam te bemachtigen. De afbeeldingen gebruiken we voor de openingsact, die door Frank Gies wordt geschreven, en ervoor moet zorgen dat het woordje van de voorzitter direct doorloopt in de voorstelling. Op die manier brengen we direct de snelheid in het stuk.”

Uitvoeringen
De uitvoeringen van Bloesem zijn op zondagmiddag 26 maart, woensdagavond 29 maart en zaterdagavond 1 april in ’t Hart van Loil. Voor de voorstellingen van zondagmiddag en zaterdagavond zijn de kaarten inmiddels uitverkocht. “Maar ook de woensdagavond gaat hard”, vertelt regisseur Sabine Bolder. “We overwegen daarom een extra voorstelling op vrijdagavond 31 maart in te lassen. Daarmee moeten de spelers echter wel instemmen.” Houd daarom ook de komende periode de website (www.amicitia-loil.nl) en Facebookpagina (facebook.com/AmicitiaLoil) van Amicitia in de gaten voor het actuele nieuws.

Inmiddels zijn 26 en 29 maart, en 1 april uitverkocht. Als extra voorstelling is vrijdagavond 31 maart erbij gekomen. Kaarten zijn nog te koop via onze website.

Meer nieuws van Amicitia

Uitslag loterij 2023

Uitslag loterij 2023

De uitslag van de loterij is bekend! Bekijk hieronder of je één van de winnende loten hebt. Neem contact op met...

Kids Festival 2023

Kids Festival 2023

Sfeermarkt Loil grotendeels in teken van kinderfestival LOIL - De Sfeermarkt Loil staat dit jaar grotendeels in het...