Maria Bolder (74) speelt niet mee, maar sloeg nog geen repetitie over

Maria Bolder - Bloesems Toneel - Even voorstellen

Categorie: Toneel

12 februari 2023

Toneelvereniging Amicitia bestaat 100 jaar. Om dit te vieren, spelen we in maart en april 2023 vier keer de jubileumvoorstelling Bloesems. Het blijspel wordt dit keer niet alleen uitgevoerd door de vaste toneelgroep. Er staat ook een aantal oud-spelers en debutanten op het podium. Oud-lid Maria Bolder (74) sloeg nog geen repetitie voor het jubileum over. In een kort interview stellen we haar graag voor!

Wanneer was je lid van Amicitia? En hoe lang?

“In 1972 heb ik voor het eerst meegedaan en daarna zeker nog een keer of 20, 25. Toen ik niet meer speelde, ben ik gaan grimeren. Daar heb ik ook nog een cursus voor gevolgd. De liefde voor toneel heb ik van mijn vader geërfd, die ook jaren voor Amicitia speelde. En nadat ik was gestopt met spelen, nam onze dochter Femke het stokje over.”

Hoe kijk je terug op die tijd?

“Het was een hele leuke en gezellige tijd. We waren als toneelgroep één grote familie. Ik keek altijd uit naar repetities en uitvoeringen. Die waren toen nog in het oude jeugdgebouw. Toneelspelen was echt mijn passie. Ik heb zelfs een keer zwanger op het podium gestaan, haha.”

Aan welke voorstelling heb je de mooiste herinneringen? 

“Eigenlijk vond ik alle toneelstukken heel erg mooi. Zo heb ik aan mijn eerste voorstelling ‘Zo vader zo zoon’ hele mooie herinneringen. Maar ook het stuk ‘Beloofd is beloofd’ is me erg bijgebleven. Ik zat toen bij William Bloem achterop de fiets en zo reden we samen het podium op. Meestal speelde ik een moederlijk figuur, die rollen pasten me wel. Nooit een hoofdrol, maar dat hoefde voor mij ook niet. Als de mensen in de zaal maar konden lachen, dat was het belangrijkste.”

Was je meteen enthousiast toen ze je vroegen om voor het jubileum toch nog een keer het podium te beklimmen?

“Ik wilde heel graag, maar ik heb niet echt een rol in het stuk. Ik heb twee keer aangezichtsverlamming gehad, waardoor mijn spieren nog wel eens verkrampen. Daardoor durf ik niet echt meer het podium op. Maar ik doe wel het openingswoord, waardoor ik wel betrokken ben bij het 100-jarig jubileum. Toen Sabine me vroeg mee te werken, heb ik ook meteen ‘ja’ gezegd. Ondanks dat ik niet meespeel, heb ik nog geen enkele repetitie overgeslagen. Ik ken ook zoveel spelers, dat het elke keer weer een feest is om te gaan.”

Welke rol(len) speel je in de jubileumvoorstelling Bloesems?

“Geen enkele dus. Al sta ik nog wel een keer als figurant op het podium. Zo mag ik tijdens Koninginnedag met een vlaggetje zwaaien, haha. En ik heb de eer om het openingswoord te doen. Wat ik moet zeggen, weet ik nog niet. De opening wordt geschreven door Frank Gies.

Meer nieuws van Amicitia

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt Loil grotendeels in teken van muziek en kinderfestival Op zaterdag 29 en zondag 30 juni is er weer onze...