Oud-speler Jelle Korte (25): ‘De toneelweek was altijd een groot feest’

Jelle Korte - Bloesems Toneel - Even voorstellen

Categorie: Toneel

12 februari 2023

Toneelvereniging Amicitia bestaat 100 jaar. Om dit te vieren, spelen we in maart en april 2023 vier keer de jubileumvoorstelling Bloesems. Het blijspel wordt dit keer niet alleen uitgevoerd door de vaste toneelgroep. Er staat ook een aantal oud-spelers en debutanten op het podium. Oud-lid Jelle Korte (25) kijkt vooral met veel plezier terug op de toneelweek. “Altijd een groot feest.” In een kort interview stellen we hem graag voor!

Wanneer was je lid van Amicitia? En hoe lang?

“Vanaf de jeugd. Ik ben in groep 5 van de basisschool bij toneel gegaan en gestopt toen ik naar het HBO ging. Tot mijn twintigste heb ik gespeeld. Door mijn studie, werk en voetbal bleef er echter te weinig tijd over voor toneel en heb ik mijn lidmaatschap bij Amicitiaopgezegd.”

Hoe kijk je terug op die tijd? 

“Ik heb echt een leuke tijd bij Amicitia gehad, vooral bij de jeugd en de jongeren. We hadden toen een hele leuke groep met onder andere Diede en Chiem Balduk. De toneelweek was altijd een groot feest. Ik heb in die jaren vaker gezegd dat het mijn laatste voorstelling was. Maar dan was de toneelweek zo gezellig, dat ik toch weer bleef.”

Aan welke voorstelling heb je de mooiste herinneringen? 

“Die met Columbus was heel leuk. Toen stonden er echte bomen op het toneel weet ik nog. En bij de jongeren heb ik een keer een robot gespeeld, waarbij ik een zilver pak aan had met buizen. Geweldig! Maar ik kijk ook met plezier terug op een stuk met tovenaars en heksen, toen Sabine Bolder de regie had.”

Was je meteen enthousiast toen ze je vroegen om voor het jubileum nog een keer het podium te beklimmen?

“In coronatijd werkte ik bij Gall & Gall toen Sabine een keer langs kwam en vroeg of ik interesse had. Ik zei ‘leuk, ik wil wel, maar dan wel een klein rolletje’. Uiteindelijk was het William Bloem die me na een oproep in de Kontaktraad uitdaagde om nog een keer mee te doen. Zo’n 100-jarig jubileum is natuurlijk heel speciaal. Daar wilde ik wel tijd voor vrij maken.”

Welke rol(len) speel je in de jubileumvoorstelling Bloesems?

“Het idee was dat ik een kleine rol zou krijgen, maar toen de rollen werden verdeeld, was ik voor mijn stage in Abu Dhabi. Nu doe ik als figurant mee en dat vind ik prima. In één scène ben ik een gabbertje, verder speel ik een beveiliger van de koningin en de kapitein van de rondvaartboot. Aan het einde van de voorstelling heb ik nog een heel klein beetje tekst, dus dat is wel te doen.”

Meer nieuws van Amicitia

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt Loil grotendeels in teken van muziek en kinderfestival Op zaterdag 29 en zondag 30 juni is er weer onze...