Muzikant Martin Tiemessen (68) weer even het podium op

Martin Tiemessen - Bloesems Toneel - Even voorstellen

Categorie: Muziek | Toneel

16 januari 2023

Toneelvereniging Amicitia bestaat 100 jaar. Om dit te vieren, spelen we in maart en april 2023 drie keer de jubileumvoorstelling Bloesems. Het blijspel wordt dit keer niet alleen uitgevoerd door de vaste toneelgroep. Er staat ook een aantal oud-spelers en debutanten op het podium. Muzikant Martin Tiemessen (68) speelde in de jaren zeventig en tachtig ook toneel. In een kort interview stellen we hem graag voor!

Wanneer was je lid van Amicitia? En hoe lang?

“Ik ben al 61 jaar lid van Amicitia, maar speel nu alleen nog muziek. Ik ben in 1962 lid geworden en heb toen ik een jaar of twintig was een keer meegespeeld met de toneelvereniging. In 1974, na mijn diensttijd, heb ik jarenlang toneelgespeeld. Ik heb ergens tussen de tien en vijftien keer meegedaan en ook nog een paar keer ingevallen. Bovendien heb ik een keer of vier met mijn vrouw Yvonne bij Amicitia op het toneel gestaan.”

Hoe kijk je terug op die tijd?

“Dat was een hele mooie tijd. Het was altijd gezellig. We speelden toen nog in het oude jeugdgebouw en na afloop werd er altijd een drankje gedronken aan de bar. Ik ben gestopt omdat het uiteindelijk allemaal teveel werd. Ik was ook nog bestuurslid bij de Kontaktraad en de muziek en speelde zelf muziek. Dan moet je keuzes maken. Later heb ik nog wel twee keer ingevallen bij het toneel, omdat er een zieke was.”

Aan welke voorstelling heb je de mooiste herinneringen?

“Een huis vol verrassingen was erg leuk. Een hele kolderieke voorstelling, waarin ik de grote versierder speelde. Volgens mij was dat de eerste voorstelling in de nieuwe Zomp, in 1980. Verder heb ik ook goede herinneringen aan Een mooie dag in mei en Mexico o Mexico. Dat waren prachtige voorstellingen, maar in Een huis vol verrassingen had ik zelf de mooiste rol.”

Was je meteen enthousiast toen ze je vroegen om voor het jubileum nog één keer het podium te betreden?

“Ik heb wel meteen gezegd dat ik graag aan de voorstelling wilde meewerken. Het idee was echter om wat op de achtergrond te doen. De organisatie eromheen is bij zo’n stuk minstens zo belangrijk als de spelers die op het podium staan. Maar toen viel Louis Jansen uit en vroegen ze of ik zijn rol wilde overnemen. Dus sta ik nu toch op het podium.”

Welke rol(len) speel je in het blijspel Bloesems?

“Ik speel de burgemeester, een beetje een hautaine en statige man die boven de bevolking staat. Niet zo’n grote rol, maar ik sta toch in vijf scènes op de bühne.”

Meer nieuws van Amicitia

Uitslag loterij 2023

Uitslag loterij 2023

De uitslag van de loterij is bekend! Bekijk hieronder of je één van de winnende loten hebt. Neem contact op met...

Kids Festival 2023

Kids Festival 2023

Sfeermarkt Loil grotendeels in teken van kinderfestival LOIL - De Sfeermarkt Loil staat dit jaar grotendeels in het...