Rob Balduk staat al ruim dertig jaar bij Amicitia op toneel

Rob Balduk - Bloesems Toneel - Even voorstellen

Categorie: Toneel

22 maart 2023

Toneelvereniging Amicitia bestaat 100 jaar. Om dit te vieren, spelen we in maart en april vier keer de jubileumvoorstelling Bloesems. Naast de vaste toneelgroep staat er deze keer ook een aantal oud-spelers en debutanten op het podium. Die stelden we allemaal in een kort interview al aan jullie voor. Nu zijn ook de vaste tonelisten aan de beurt. Rob Balduk (57) is inmiddels één van de oudgedienden.

Sinds wanneer ben je lid van Amicitia?

“Ik speel al 31 jaar toneel. Tijdens een bruiloft van vrienden heb ik me destijds bij Maria Brandts laten ontvallen dat ik toneel wel leuk vond. Een dag later werd ik al gebeld door William Bloem of ik lid wilde worden van de toneelvereniging. Het eerste jaar kreeg ik ook meteen een redelijke rol in de voorstelling ‘Een schat van een buste’. Bij de muziek ben ik nooit geweest. Ik kan nog geen noot lezen.”

Wat is Amicitia voor jou voor een club?

“Amicitia is een mooie club. Onderling is het altijd leuk en gezellig. Anders had ik het waarschijnlijk niet zo lang volgehouden, haha. De saamhorigheid binnen de vereniging is heel groot.”

Aan welke voorstelling heb je de mooiste herinneringen?

“Het mooiste stuk vond ik ‘Familie Postma aan de Costa’. Ik was daarin de Spaanse barkeeper, waarbij de bar centraal stond op het podium. Die voorstelling heb ik bijna de hele tijd op toneel gestaan. In die ruim dertig jaar dat ik lid ben van Amicitia heb ik veel hoofdrollen gespeeld. Ik leerde ook altijd makkelijk mijn teksten. Dat wordt naarmate je ouder wordt wel lastiger. Lastig was ook het jaar dat mijn moeder stierf. Dat gebeurde een week voor de uitvoeringen, maar ik heb wel gespeeld want ‘the show must go on’. Dat was best heftig.”

Wat vind je ervan dat je tijdens de jubileumvoorstelling ook weer met oud-spelers op het podium staat?

“Dat is wel heel leuk. Ik ken er veel, omdat ik al eens me ze samen heb gespeeld. Maar er doen er ook nog een paar mee van voor mijn tijd, zoals Diny Donkers, Annie Scholten en Wilhelmien Peters. Met Marion Berendsen heb ik ook nooit gespeeld. Ik vind het mooi dat ik nu ook eens met haar op het podium sta.”

Welke rol(len) speel je in het blijspel Bloesems?

“In de jubileumvoorstelling ben ik Gradus Haarbrink, de voorzitter van het oranjecomité. Ik trouw in het stuk met Doortje, mijn zesde vrouw. Doortje wordt gespeeld door Astrid Sijbers, waarmee ik eerder al op het toneel heb gestaan. Daarnaast hebben we samen straattheater gespeeld. Ik vind het dan ook leuk dat zij mijn tegenspeelster is.”

Meer nieuws van Amicitia

Uitslag loterij 2023

Uitslag loterij 2023

De uitslag van de loterij is bekend! Bekijk hieronder of je één van de winnende loten hebt. Neem contact op met...

Kids Festival 2023

Kids Festival 2023

Sfeermarkt Loil grotendeels in teken van kinderfestival LOIL - De Sfeermarkt Loil staat dit jaar grotendeels in het...