Rudi van Onna kruipt graag in de huid van een ander typetje

Rudi van Onna - Bloesems Toneel - Even voorstellen

Categorie: Toneel

22 maart 2023

Toneelvereniging Amicitia bestaat 100 jaar. Om dit te vieren, spelen we in maart en april vier keer de jubileumvoorstelling Bloesems. Naast de vaste toneelgroep staat er deze keer ook een aantal oud-spelers en debutanten op het podium. Die stelden we allemaal in een kort interview al aan jullie voor. Nu zijn ook de vaste tonelisten aan de beurt. Rudi van Onna (58) voegde zich als muzikant bij de toneelgroep.

Sinds wanneer ben je lid van Amicitia?

“Ik maak al wel zo’n 23 jaar muziek bij Amicitia. Een jaar of tien geleden ben ik ook toneel gaan spelen. Dat vonden ze wel iets voor mij. En dat is het ook wel. Toneelspelen is erg verslavend. Ik krijg er een kick van om in de huid van een heel ander persoon te kruipen, een typetje neer te zetten. Vooral als het publiek daar dan ook nog enthousiast op reageert.”

Wat is Amicitia voor jou voor een club?

“Er valt hier altijd iets te beleven. Ik voel me echt verbonden met de vereniging en vind het ook leuk om me naast het muziek maken en toneelspelen in te zetten voor de club. Zo zat ik onder andere in de feest- en Sinterklaascommissie en help ik altijd bij de opbouw van het decor. Gezelligheid staat bij Amicitia hoog in het vaandel. Zo werden er vaak weekendjes weg georganiseerd en is er elk jaar een feestdag. De oefenavonden zijn voor mij ook heilig. Die sla ik nooit over.”

Aan welke voorstelling heb je de mooiste herinneringen?

“’Familie Postma aan de Costa’ was erg leuk. Ik had in die voorstelling de naaimachinefabriek geërfd. Verder heb ik goede herinneringen aan ‘Het kroegje aan sluis twee’. Daarin speelde ik Kareltje, een grote rol. Mijn vader was kroegeigenaar en ik deed alles om aan geld te komen. Maar ‘Gekkenhuis in het ziekenhuis’ was ook mooi. Ik moest toen een homoseksuele broeder neerzetten.”

Wat vind je ervan dat je tijdens de jubileumvoorstelling met een aantal oud-spelers op het podium staat?

“Het is erg leuk om weer eens met andere mensen te spelen. Met de meeste oud-spelers sta ik voor het eerst op het podium. Alleen met Diede Balduk, Jelle Korte en Jeroen Schlief heb ik al eens eerder gespeeld.”

Welke rol(len) speel je in het blijspel Bloesems?

“Ik speel de rol van Heinrich, een Duitse toerist. Mijn vrouw is Elfriede, een beetje een lastig vrouwtje. Tijdens de trouwerij heb ik nog een minirolletje en op het eind ben ik even misdienaar. In Bloesems sta ik niet veel op het podium, maar daar heb ik bewust voor gekozen. Ik help namelijk ook bij het bouwen van het decor en heb alle relikwieën voor het stuk gemaakt.”

Meer nieuws van Amicitia

Kids Festival 2024

Kids Festival 2024

Sfeermarkt Loil deels in teken van kinderfestival LOIL - De Sfeermarkt Loil staat dit jaar deels in het teken van...

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt 2024

Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 12:50 uur. Sfeermarkt Loil grotendeels in teken van muziek en kinderfestival...