Eeuwig trouw aan muziek- en toneelvereniging Amicitia

Categorie: Toneel

17 maart 2023

LOIL – Toneelvereniging Amicitia viert dit jaar haar 100-jarig jubileum. De muziekvereniging werd tien jaar eerder opgericht en bestaat in 2023 dus 110 jaar. De twee zijn elkaar al een eeuw lang trouw en dat is best bijzonder. “Dat muziek en toneel één vereniging vormen, hoor je niet vaak”, zegt Denny Harmsen (50). “En al zo lang is helemaal uniek.”

Harmsen is sinds mei vorig jaar voorzitter van de vereniging en al ruim veertig jaar lid van Amicitia. “Ik ben vanaf 1981 bij de muziek, maar heb ook nog een tijdje toneel gespeeld”, vertelt hij. “Mijn laatste stuk was ‘Oh wat een beeld’. Als muzikant ben ik begonnen op bugel en heb ik ook nog even de kornet bespeeld. Toen was er namelijk nog geen trompet beschikbaar. Maar ik wilde altijd graag trompettist worden en dat ben ik nog steeds.”

Niet alleen Harmsen is Amicitia al zo lang trouw. Veel leden zijn vele jaren aan de vereniging verbonden of verbonden geweest. Tonnie Diesvelt (62) is sinds 1986 muzikant bij de Loilse vereniging. Ruim twee jaar geleden, toen hij stopte met zijn rijdende winkel, kreeg hij bovendien de taak van penningmeester. 

Diesvelt: “Ik ben altijd muzikant geweest. Jarenlang speelde ik de tenortuba, maar toen de bassist wegging en niemand de bas wilde spelen, ben ik dat gaan doen. Op toneel heb ik nooit gestaan. De muziek helpt de toneelvereniging echter wel altijd achter de schermen mee om de voorstellingen goed te laten verlopen. Het toneel is met twaalf leden maar klein en heeft ons ook nodig om al het werk af te krijgen.”

Lief en leed
Toch zijn er bij Amicitia altijd leden geweest die én toneel én muziek speelden. Zoals Marian Sloot (57), die al zeventien jaar lid is van Amicitia, waar ze tot afgelopen jaar muziek maakte op de altsax en sinds vier jaar op toneel staat. 

“Ik voel me echt aan deze vereniging verbonden”, zegt ze. “Hier zijn niet alleen het toneel en de muziek trouw aan elkaar, maar ook de leden. Bij Amicitia deel je samen lief en leed en help je elkaar als het nodig is. Ga je verhuizen, dan staan ze voor je klaar, en als je een feestje geeft, zijn ze er ook allemaal. Amicitia is niet voor niets het Latijnse woord voorvriendschap.” 

Astrid Sijbers (57) beaamt dat. Zij was in het verleden weliswaar maar vier en een half jaar lid van Amicitia, maar heeft nog altijd warme gevoelens voor de vereniging. “Ik herinner me de onderlinge gezelligheid en warmte. De sfeer was altijd heel erg gemoedelijk”, weet ze nog. Toen ze als oud-lid werd gevraagd om nog één keer mee te spelen in de jubileumvoorstelling van de toneelvereniging, was ze ook meteen enthousiast. 

“Ik vond het erg bijzonder dat ze me hiervoor vroegen. Ik heb er dan ook niet over na hoeven denken of ik mee wilde doen. Het is toch uniek dat in Loil het toneel al 100 jaar bestaat en de muziek zelfs 110 jaar en dat ik mee mag spelen in de jubileumvoorstelling. Het mooie vind ik, dat daarin alles bij elkaar komt, ook achter de schermen.”

Trouwen
In de jubileumvoorstelling Bloesems, die op 26, 29 en 31 maart en op 1 april wordt uitgevoerd, beloven zowel Sloot als Sijbers hun tegenspelers zelfs trouw op toneel. Sloot: “Ik heb in mijn privéleven nog nooit ‘ja’ gezegd, maar doe dat voor Amicitia liefst zes keer. Twee keer tijdens de generale en vier keer voor het ‘echie’, haha.”

Waar Sijbers daarbij haar eigen trouwjurk aan heeft op het podium mocht Sloot een jurk uitzoeken bij Bruidsatelier Petra in Lichtenvoorde. “Ik heb haar gewoon gebeld en gevraagd of ze ons wilde sponsoren”, zegt Sloot. “Naast de bruidsjurk hebben we ook nog een paar schoenen en mantelpakjes gekregen. Geweldig toch!”

Kaarten
Wie de jubileumvoorstelling van Amicitia wil zien, kan alleen nog kaarten kopen voor de uitvoering op vrijdag 31 maart. De overige drie voorstelling zijn inmiddels uitverkocht. Kaarten zijn te bestellen via de website van Amicitia: www.amicitia-loil.nl. De muziekvereniging geeft op zaterdag 13 mei een jubileumconcert. Alle optredens vinden plaats in de kerk van t Hart van Loil.

Foto-onderschrift: 

De tonelisten Astrid Sijbers (links) en Marian Sloot in trouwjurk samen met de muzikanten Denny Harmsen (links) en Tonnie Diesvelt in uniform. Foto Corine Gerritsen

Meer nieuws van Amicitia

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt Loil grotendeels in teken van muziek en kinderfestival Op zaterdag 29 en zondag 30 juni is er weer onze...