Rosalien Branderhorst: ‘Geweldig weerzien met veel oud-spelers’

Rosalien Branderhorst - Bloesems Toneel - Even voorstellen

Categorie: Toneel

19 maart 2023

Toneelvereniging Amicitia bestaat 100 jaar. Om dit te vieren, spelen we in maart en april 2023 vier keer de jubileumvoorstelling Bloesems. Naast de vaste toneelgroep staat er deze keer ook een aantal oud-spelers en debutanten op het podium. Die stelden we allemaal in een kort interview al aan jullie voor. Nu zijn ook de vaste tonelisten aan de beurt. Rosalien Branderhorst (62) staat van hen het langst op het podium.

Sinds wanneer ben je lid van Amicitia

“Ik denk dat ik sinds 1980 lid ben van de toneelvereniging. Muziek heb ik nooit gespeeld. Frank Jansen vroeg of ik interesse had voor toneel toen ik in Loil nog bij de majorettes zat. Dat leek me eigenlijk best leuk, dus ben ik lid geworden. En nooit meer weggegaan. Toneelspelen heeft altijd in mijn bloed gezeten.”

Wat is Amicitia voor jou voor een club? 

“Bij Amicitia is het altijd gezellig. In het begin hadden we een vaste groep, maar door de jaren heen heb ik met veel verschillende mensen mogen spelen. Het was altijd leuk om te spelen, wie er ook op het podium stonden. Eén jaar hadden we zelfs nog maar twee vaste mensen over en was de rest allemaal nieuw. Maar ook toen hebben we elkaar er doorheen gesleept.”

Aan welke voorstelling heb je de mooiste herinneringen? 

“Ik ben wel iemand van het levensverhaal. In dat genre hebben we wel een paar hele mooie stukken gespeeld. Zoals ‘Het minnespel der maagden’. Ik was toen één van de vier bruiden van Antoon Heyboer. Maar ‘Amor richt zijn pijlen zelf’ was ook geweldig. Carlo Kluitman was toen mijn tegenspeler. Die kon spelen als geen ander. Ik heb in bijna alle voorstellingen meegedaan en had meestal wel een grote rol. Twee keer heb ik moeten overslaan, toen ons eerste kind overleed en toen mijn moeder stierf. Met mijn moeder gebeurde dat een week of vier voor de uitvoering. Sabine heeft dat jaar mijn rol overgenomen.”

Wat vind je ervan dat je tijdens de jubileumvoorstelling ook weer met oud-spelers op het podium staat? 

“Geweldig! Met een groot aantal heb ik natuurlijk al eens samengespeeld. Het weerzien op de eerste kennismakingsdag was al leuk. Zoals met Jan Schuurman, Marion Berendsen en Tonnie Derksen. En die drie ‘oudjes’, Dinie Donkers, Annie Scholten en Wilhelmien Peters, waarmee ik nooit eerder speelde. Ze zijn allemaal hartstikke enthousiast. Dat geeft ons ook weer extra energie.”

Welke rol(len) speel je in het blijspel Bloesems?

“Ik speel dezelfde rol als 25 jaar geleden, toen we het blijspel ook al eens hebben opgevoerd. Ik ben Jans, de vrijgezelle boerendochter, die samenwoont met haar zus Bets. Jans is de secretaresse van het oranjecomité. In die rol kan ik me helemaal vinden, omdat ik een heel ander type speel dan ik zelf ben. Lastiger vind ik de rol van regisseur, die ik samen met Sabine Bolder en Willem Duis invul. Daarvoor ben ik eigenlijk te perfectionistisch. Gelukkig is mijn rol daarin nu niet meer zo groot en hoef ik me alleen nog op het spelen te focussen.”  

Meer nieuws van Amicitia

Kids Festival 2024

Kids Festival 2024

Sfeermarkt Loil deels in teken van kinderfestival LOIL - De Sfeermarkt Loil staat dit jaar deels in het teken van...

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt 2024

Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024 12:50 uur. Sfeermarkt Loil grotendeels in teken van muziek en kinderfestival...