Esther Bolder staat na jaren weer met haar man op het podium

Esther Bolder - Bloesems Toneel - Even voorstellen

Categorie: Toneel

5 maart 2023

Toneelvereniging Amicitia bestaat 100 jaar. Om dit te vieren, spelen we in maart en april vier keer de jubileumvoorstelling Bloesems. Het blijspel wordt dit keer niet alleen uitgevoerd door de vaste toneelgroep. Er staat ook een aantal oud-spelers en debutanten op het podium. Esther Bolder (58) begon ooit bij het jeugdtoneel, maar stond ook nog met haar man Tonnie Derksen op het podium. In een kort interview stellen we haar graag voor!

Wanneer was je lid van Amicitia? En hoe lang?

“Ik was lid van de muziekvereniging toen het jeugdtoneel werd opgezet. Op mijn twaalfde ben ik bij toneel gegaan. Frank Jansen begeleidde dat toen. Wij mochten dan een half uurtje voor de volwassenen het podium op. Uiteindelijk ben ik zo’n vijftien jaar lid van de toneelvereniging geweest en in die periode heb ik ook nog met mijn man Tonnie Derksen gespeeld. Toen we vanuit Loil naar Elten verhuisden, zijn we gestopt.”

Hoe kijk je terug op die tijd?

“Ik heb altijd veel plezier gehad bij Amicitia. Het was toen al een leuke club en dat is het nog steeds. Maar ik vond ook dat het toneelspelen altijd veel tijd kostte. Als ik niet op hoefde, verveelde ik me en daarom nam ik tijdens de repetities een breiwerkje mee om de tijd te doden. Verder praat ik altijd graag, maar mocht ik naast het podium nooit wat zeggen. Dat was wel lastig, haha.”

Aan welke voorstelling heb je de mooiste herinneringen?

“Volgens mij was dat de voorstelling Amor richt zijn pijlen zelf. Maar ik herinner me de titels en rollen die ik speelde eigenlijk niet meer zo goed. Dat stuk was echter zo humoristisch, dat ik nog weet dat ik me al te barsten lachte voordat we opgingen. Ook toen speelde ik vast een klein rolletje, want dat deed ik altijd. Ik had ook niet de ambitie om grote rollen te spelen, dus dat was prima.”

Was je meteen enthousiast toen ze je vroegen om voor de jubileumvoorstelling van Amicitia nog een keer het podium te betreden?

“Ik had helemaal niet verwacht dat ze me daar voor zouden vragen. Zo’n belangrijke rol heb ik helemaal niet gehad in honderd jaar toneel, haha. Maar ik vind het wel hartstikke leuk dat ik nu in de jubileumvoorstelling van de vereniging mag meespelen. Daarbij vind ik het bewonderenswaardig hoeveel vrije tijd en energie iedereen erin steekt om er een succes van te maken.”

Welke rol(len) speel je in het blijspel Bloesems?

“Eerst had ik de rol van politieagent, maar nu ben ik de gids. Die moet namelijk Duits spreken en omdat wij in Duitsland wonen, vonden ze mij daarvoor het meest geschikt, haha. Ik heb in de hele voorstelling zes zinnen, dat is nog wel te doen.”

Meer nieuws van Amicitia

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt 2024

Sfeermarkt Loil grotendeels in teken van muziek en kinderfestival Op zaterdag 29 en zondag 30 juni is er weer onze...